Poznáváte tuto situaci? Z ničeho nic vás najednou přepadne neobytná chuť na něco sladkého. No jo ale co teď? Chuťové buňky vám radí okamžitě vyhledat jakoukoli sladkost a pustit se do ní a svědomí k vám promlouvá s výčitkou, že přeci neporušíte svou nově nastolenou dietu. Rada zní: dejte si kvalitní hořkou čokoládu a nejenže potěšíte chuťové pohárky, ale také uděláte něco pro svoje zdraví. Nevěříte? Tak pokračujte ve čtení.
Statistiky říkají, že průměrná Češka za rok spořádá přibližně 5 kilogramů hořké čokolády. A to není vůbec nic v porovnání se Švýcarkami, u kterých je roční spotřeba až dvakrát vyšší. Pokud si chcete čokoládu dopřát, vybírejte právě z těch hořkých, které obsahují minimálně 70 % kakaa. Kvalitní čokoláda ještě obsahuje kakaové máslo a většinou i cukr v lepším případě ten třtinový (dnes už ale naleznete i čokolády, které jsou bez jakýchkoli přidaných sladidel). Pokud ale ze složení vyčtete ještě různá dochucovadla a další přidané látky raději ji v obchodě nechte.
Kvalitní čokoláda obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Vysoce zastoupen je vitamín C a za zástupce minerálních látek lze jmenovat železo, chrom, mangan, zinek a hořčík. Největším bohatstvím jsou ale obsažené antioxidanty flavonoidy, které působí protivirově, protizánětlivě a mají i antioxidační účinky. Mají na svědomí také ochranu před cukrovkou II. typu a slouží jako prevence před vznikem rakovinných onemocnění. Konzumací čokolády pomáháte i oběhovému systému, protože podporuje produkci oxidu dusného, který zvyšuje průtok krve, reguluje tlak, snižuje cholesterol, a to vše dohromady vede k prevenci proti mrtvici a infarktu!
Tak co už máte ze svého mlsání větší radost? A to ještě není vše! Pokud se ocitnete ve stresové situaci, dejte si na jazyk kostičku právě tohoto kakaového zázraku a nechte ji pomalu rozpustit. Uvidíte, že vám hned bude lépe. Hladina stresu se sníží, uvolní se hormony štěstí, a ještě budete mít mnohem více energie. Vaše pokožka vám také poděkuje, protože bude hydratovaná a chráněna před slunečním zářením.